Glimt av ryfylke

glimt av ryfylke

Bli kjent med nokre av våre herlege personar i Ryfylke. Me snakkar om både tilflytta ryfylkingar og opphavlege ryfylkingar. I «Glimt av Ryfylke» møter du menneske med vilje, pågangsmot, entusiasme og kreativitet. Artiklane er henta både frå både magasina «FRI», «Mitt Ryfylke» og lokalavisa «Øyposten» . Me vonar du får eit godt glimt av Ryfylke når du les desse menneska si historie.

Sinkgruvene i Allmannajuvet

Turistanlegget i Allmannajuvet hadde i dag ikkje eksistert dersom det ikkje hadde vore gruvedrift der på slutten av 1800-talet. I kun 17 år var det drift i sinkgruvene, men i løpet av desse 17 åra sette gruvearbeidarane evige spor etter seg, kun med hjelp av enkle arbeidsreiskaper.

Velde vekk bylivet

18 år gammal, medan han gjekk på vidaregåande, bygde han sitt eige topp moderne kyllinghus på Runestad med plass til 20 000 kyllingar, eller 140 000 kyllingar per år. 22 år gammal kjøpte han seg leilegheit i Stavanger og byrja jobba som finansrådgjevar for landbrukskundar i Sr-bank.

Padlar på turismebølga

Sesongen i Lysefjorden Kajakkutleie startar etter påske og held som regel fram til midten av september. I 2016 hadde bedrifta siste turen i november. På ein typisk arbeidsdag er Øyvind Stuvik i Lysefjorden Kajakkutleige oppe rundt klokka sju, før han får på seg solkrem og lagar niste. Vanlegvis har dei kundar både på utleige og guida tur.

Matlosen

Cathrine Vierli Selvaag landar i stolen framfor oss. Dagen er framleis ung, men ho har allereie fått sønene i barnehagen og sett to lærevillige ungdommar frå prosjektet Læring i Næring i sving, dei skal lage mat som Ryfylkekokken kan spare på, konservering av frukt og bær frå Ryfylke, som kjem godt med når neste oppdrag står for tur.

Fjord & Fjell delikatesser

Roger Vik forteller om maidagen i 2016 da Øyra bakeri i Sauda, som han hadde overtatt og drevet siden januar samme år, brant ned til grunnen. Brannen startet i ventilasjonsanlegget mens han var på jobb. Flammene tok raskt overhånd, og den unge bakeren kunne ikke gjøre annet enn å være vitne til at arbeidsplassen brant ned.

Trivsel på Træ Gården

– Det var jo umulig å drive gård uten å flytte hit, så nå er vi «all in», smiler Lasse. Kanskje var de fire sauene starten på det hele, men jeg har alltid hatt tilknytning til Suldal. Far kommer opprinnelig fra nabogården på Helland like her borte, og bosatte seg igjen på gården som pensjonist, forteller den tidligere sandnesgauken.

Finn Fram i Ryfylke

Fjorden bind oss i saman. Alle kommunane i Ryfylke har minst ein fjord inn til seg. Sjøen har vore hovudåra for samferdsel. Nå er bruer, tunnelar, ja til og med undersjøiske tunnelar, vel så viktige, i kompaniskap med båtane. Innferdselsårene til Ryfylke er både frå Sirdal, Sandnes, Stavanger, Bokn, Vindafjord, Røldal og you name it…

Ryfylkealliansen

Ryfylke Næringshage, Nedre Hauskjeneset 3, 4160 FINNØY

Kontaktpersonar

Tor Øyvind Skeiseid

Prosjektleiar

Telefon: 982 06 333
E-post: tor@ryfylkelivsgnist.no

Svanhild Eggebø Spanne

Prosjektmedarbeidar

Telefon: 907 73 796
E-post: svanhild@ryfylkelivsgnist.no

Ryfylke IKS

Ryfylkevegen 7040, 4130 HJELMELAND

Kontaktpersonar

Øyvind Ravnaas Lundbakk

Dagleg Leiar

Telefon: 990 09 965
E-post: oyvind@ryfylkeiks.no

Geir Ims

Regionutviklar

Telefon: 913 29 657
E-post: geir.ims@ryfylkeiks.no

Ketil Barkved (i permisjon)

Regionutviklar

Telefon: 917 66 096
E-post: ketil.barkved@ryfylkeiks.no

Ryfylkefondet

Ryfylkevegen 7040, 4130 HJELMELAND

Kontaktpersonar

Geir Ims

Fondstyrar

Telefon: 913 29 657
E-post: geir.ims@ryfylkeiks.no 

Pin It on Pinterest