Glimt av ryfylke

glimt av ryfylke

Bli kjent med nokre av våre herlege personar i Ryfylke. Me snakkar om både tilflytta ryfylkingar og opphavlege ryfylkingar. I «Glimt av Ryfylke» møter du menneske med vilje, pågangsmot, entusiasme og kreativitet. Artiklane er henta både frå både magasina «FRI», «Mitt Ryfylke» og lokalavisa «Øyposten» . Me vonar du får eit godt glimt av Ryfylke når du les desse menneska si historie.
100 år sidan straumeventyret starta

100 år sidan straumeventyret starta

Sjølv om Saudefaldene blei stifta i 1913, er det i år at selskapet kan jubilere som kraftprodusent og Sauda jubilere som eit kraftproduserande samfunn. Kraftstasjonen i Hellandsbygd, som fekk namnet Sauda I, blei kopla til straumnettet 20. oktober 1919 klokka 08.16.

Sinkgruvene i Allmannajuvet

Sinkgruvene i Allmannajuvet

Turistanlegget i Allmannajuvet hadde i dag ikkje eksistert dersom det ikkje hadde vore gruvedrift der på slutten av 1800-talet. I kun 17 år var det drift i sinkgruvene, men i løpet av desse 17 åra sette gruvearbeidarane evige spor etter seg, kun med hjelp av enkle arbeidsreiskaper.

Velde vekk bylivet

Velde vekk bylivet

18 år gammal, medan han gjekk på vidaregåande, bygde han sitt eige topp moderne kyllinghus på Runestad med plass til 20 000 kyllingar, eller 140 000 kyllingar per år. 22 år gammal kjøpte han seg leilegheit i Stavanger og byrja jobba som finansrådgjevar for landbrukskundar i Sr-bank.

Padlar på turismebølga

Padlar på turismebølga

Sesongen i Lysefjorden Kajakkutleie startar etter påske og held som regel fram til midten av september. I 2016 hadde bedrifta siste turen i november. På ein typisk arbeidsdag er Øyvind Stuvik i Lysefjorden Kajakkutleige oppe rundt klokka sju, før han får på seg solkrem og lagar niste. Vanlegvis har dei kundar både på utleige og guida tur.

Matlosen

Matlosen

Cathrine Vierli Selvaag landar i stolen framfor oss. Dagen er framleis ung, men ho har allereie fått sønene i barnehagen og sett to lærevillige ungdommar frå prosjektet Læring i Næring i sving, dei skal lage mat som Ryfylkekokken kan spare på, konservering av frukt og bær frå Ryfylke, som kjem godt med når neste oppdrag står for tur.

Fjord & Fjell delikatesser

Fjord & Fjell delikatesser

Roger Vik forteller om maidagen i 2016 da Øyra bakeri i Sauda, som han hadde overtatt og drevet siden januar samme år, brant ned til grunnen. Brannen startet i ventilasjonsanlegget mens han var på jobb. Flammene tok raskt overhånd, og den unge bakeren kunne ikke gjøre annet enn å være vitne til at arbeidsplassen brant ned.

Trivsel på Træ Gården

Trivsel på Træ Gården

– Det var jo umulig å drive gård uten å flytte hit, så nå er vi «all in», smiler Lasse. Kanskje var de fire sauene starten på det hele, men jeg har alltid hatt tilknytning til Suldal. Far kommer opprinnelig fra nabogården på Helland like her borte, og bosatte seg igjen på gården som pensjonist, forteller den tidligere sandnesgauken.

Finn Fram i Ryfylke

Fjorden bind oss i saman. Alle kommunane i Ryfylke har minst ein fjord inn til seg. Sjøen har vore hovudåra for samferdsel. Nå er bruer, tunnelar, ja til og med undersjøiske tunnelar, vel så viktige, i kompaniskap med båtane. Innferdselsårene til Ryfylke er både frå Sirdal, Sandnes, Stavanger, Bokn, Vindafjord, Røldal og you name it…

Pin It on Pinterest