GLIMT AV RYFYLKE

Fjord & Fjell delikatesser

Det var baker han var, enda til med eget, nystartet bakeri. Da drømmen forsvant i flammehavet måtte Roger Vik tenke i nye baner.
TEKST & FOTO LISE BJELLAND, MAGASINET FRI
– Akkurat da følte jeg at alt gikk i dass, inkludert utdannelsen.

Roger Vik forteller om maidagen i 2016 da Øyra bakeri i Sauda, som han hadde overtatt og drevet siden januar samme år, brant ned til grunnen. Brannen startet i ventilasjonsanlegget mens han var på jobb. Flammene tok raskt overhånd, og den unge bakeren kunne ikke gjøre annet enn å være vitne til at arbeidsplassen brant ned.

– Det var en tøff tid, jeg var nærmest i sjokk og gikk litt i kjelleren de første månedene. Kostnadene ved å gjenreise bakeriet var uoverkommelige, jeg hadde ingen mulighet til det. Det ble til at jeg kjøpte det gamle Coop-bygget i Saudasjøen med tanke på å starte opp et nytt bakeri der, men innkjøp av maskiner og utstyr kom til å bli så dyrt at det ikke ville svare seg. Fra da av måtte jeg begynne å snu om i hodet.

Under utdannelsen som baker ved matfaglinjen hører det også med opplæring i andre fag som kjøttskjæring, pølsemaker, sjømatproduksjon og sjømathandel. Dette skulle vise seg å komme godt med nå. Sammen med faren Rasmus har nemlig Roger i alle år vært ivrig med fiskestangen, både i elva, til sjøs og på fjellet. I tillegg har far og sønn drevet mye med røking av egen fangst. Var kanskje dette veien videre?

– Avgjørelsen tok jeg utpå høsten i fjor, og allerede i desember startet jeg opp Fjord og Fjell Delikatesser, smiler den driftige karen og kikker seg rundt i det lyse lokalet. Et digert akvarium med levende hummer står ved inngangen, til fristelse for forbipasserende.

Bor du innover Ryfylke er sannsynligheten stor for at du har handlet hos Roger, i det minste lagt merke til den hvite fiskebilen han kjører rundt med og selger sine varer fra.

Hver uke står den parkert på torget i Sauda, Sand, Stord og Jørpeland, hvert sted på faste ukedager. Fra bilen med innebygd kjølelager får du kjøpt ferskt kjøtt, fisk og annen sjømat, i tillegg til frosne varer. Roger har også satset på egne produkter som hjemmelaget hjorteburger, fiskekaker, pinnekjøtt og lutefisk som han lager i lokalene i Saudasjøen. Der har han også fått satt opp to eldhus, ett til kjøtt og ett til fisk. Det er bare et år siden han startet opp, men dagene er allerede så travle at mor må trø til i driften. Røyken som siver ut av de to eldhusene er blitt et daglig syn for dem som bor i nærheten. Røyken med eim av kjøtt og fisk pirrer nesene til alle i nabolaget og lokker kundene mot døra. Rett som det er dukker det opp noen som vil handle, selv om det foreløpig ikke er butikkutsalg i lokalet. Men se ikke bort fra at det kommer – kanskje allerede til neste år – for Roger har større planer for driften. Uansett er det bare å komme, det er alltid noen på huset, forsikrer innehaveren.
Rader med lammelår henger i eldhuset, klare til å røkes. Roger bruker spon til å fyre opp i ovnen, før røyken føres gjennom et langt rør inn i eldhuset.
– Vi røker mye av både kjøtt og fisk og bruker forskjellige typer spon, alt etter hvordan sluttresultatet skal bli. En blanding av eik og or gir den kraftigste røksmaken, mens for eksempel spon av epletre er mildere. Kundene er i grunnen det beste smakspanelet vi kan få, de gir tilbakemeldinger på hva de liker. Om det er for kraftig eller for svak røyksmak, for lite eller for mye salt. Vi oppfordrer ofte kundene til å være med og smakssette selv. Enten det er fisk de kjøper hos meg eller de kommer med egen fangst som skal røkes eller graves. Vi kan sette smak med aquevit, chili, pepper eller andre ting, det er bare å velge det man liker.

Roger forteller om en kar som var innom tidligere i høst, en storfisker i Suldalslågen. Første gang han kom med fisk som han ville Roger skulle røke, ga han beskjed om at han var nøpen på saltet. Den måtte for all del ikke bli for salt. At unggutten bestod testen var tydelig, for litt senere kom fiskeren tilbake med resten av fangsten, 12 laks.

 

– Vel så viktig som selve røykingen er tørkeprosessen før og etter. Først salter vi, deretter skal fisken tørke en stund før det bærer inn i eldhuset. Etterpå er det en ny tørkeperiode. Jeg er opptatt av å opprettholde gamle tradisjoner for å ta vare på de gode smakene. Det er viktig å tenke kvalitet framfor kvantitet. Derfor røker vi heller i to omganger enn å kjøre på med for store mengder kjøtt eller fisk inne i eldhuset.

Fisk- og vilthandleren står ved hummerakvariet, med hoven henter han opp noen flotte eksemplar av havets kardinal. Fisket selv med teiner ute ved Hebnes. Planen var å dra ut med egen fiskebåt og selge mer av det han dro opp selv, men tiden strekker ikke til. Det meste av skalldyr og fisk kommer fra Karmøy.

– Både bakingen og dette jeg driver med nå, bunner vel i at jeg er glad i å lage mat. Men helst til andre. Etter å ha stått oppi matproduksjonen her en hel dag, må jeg innrømme at det smaker godt med en grandis når jeg kommer hjem. Men ei skjeva med eldhusrøkt laks og eggerøre – ingenting slår det.

I det tidligere Coop-bygget i Saudasjøen driver Roger Vik Fjord & Fjell Delikatesser. Her foredler han fisk, vilt og annet kjøtt. Ta gjerne med egen fangst om du vil være med på røyke- eller graveprosessen.

Pin It on Pinterest

Share This