GLIMT AV RYFYLKE

Trivsel på Træ Gården

Fire sauer gitt i 40-årsgave, ble spiren til et taktskifte for Lasse Eide og Hege Flesjå. Ti år etter bursdagsoverraskelsen er de fulltids bønder i Suldal.
TEKST & FOTO LISE BJELLAND
– Det var jo umulig å drive gård uten å flytte hit, så nå er vi “all in”, smiler Lasse. Kanskje var de fire sauene starten på det hele, men jeg har alltid hatt tilknytning til Suldal. Far kommer opprinnelig fra nabogården på Helland like her borte, og bosatte seg igjen på gården som pensjonist, forteller den tidligere sandnesgauken.

For 10 år siden var de fire kompiser som gikk sammen om å kjøpe et helikopter og starte opp Fonnafly med base på Sand i Suldal. Det resulterte i mye pendling, Lasse bodde i folgehuset på gården til faren når han var på besøk.

– Jeg husker søndager som den verste dagen i uka, men i dag har den blitt den beste. Nå kan vi stå og vinke farvel til dem som må reise hjem igjen etter helgen og nyter at det ikke er oss. Vi har fått en helt annen ro, sier han og kikker ut på irrgrønne marker.

Hege kunne ikke vært mer enig. Også hun er født og oppvokst i Sandnes hvor hun de siste ti årene jobbet i hotellbransjen. For fem år siden møttes to sjeler med både eventyrlyst og trang til å gjøre endringer i travle byliv. Etter utallige helgebesøk var også Hege blitt suldalspatriot, så da gården Træ kom for salg, var valget lett å ta. Samtidig visste de at gården måtte få flere bein å stå på om de skulle leve av driften.

– Med Lasses interesse for jakt og begges interesse for mat, var det et godt utgangspunkt for å kunne skape noe sammen. Tanken om å åpne opp for gårdsturisme og arrangementer, kom til oss ganske raskt. Nå har vi stått på i to år og snart åpner vi dørene, lover Hege som gleder seg stort til å ønske de første gjestene velkommen.

Hun innrømmer at den nyrestaurerte løa er en tanke inspirert av
favorittprogrammet “Hver gang vi møtes”. Det gamle trepanelet er beholdt og skaper det rustikke innemiljøet hun var på jakt etter. Sammen med lyslenker og levende lys er den gode stemningen satt umiddelbart. Lokalet er innviet privat ved flere anledninger og har bestått testen med glans.

– Julen ble magisk med hele storfamilien samlet. Løa kommer til å bli et perfekt sted for arrangementer. Snart skal også baren av murstein være på plass. Mens det i festlokalet kan bli servert større middager, vil vi i baren tilby en enklere meny, som feks burger av angusfe.

Planen er å servere ureist mat med kjøtt fra eget dyrehold. På nesten hver en teig går det dyr som lever gode uteliv på Træ Gården. Sau av typen villsau og svartfjes, sorte anguskviger, ullgris og hester. Gården er på 300 mål, med andre ord nok beite- og boltreplass for alle.

Over:
Snart er det klappet og klart for å ta  imot de første gjestene i den nyrestaurerte løa. Innredning og stemningen i lokalet minner mistenkelig mye om et populært TV-program.

Høyre:
Hus med sjel. – Det var tydelig at forrige eier hadde gjort alt på gamlemåten. Her var mange fine, gamle ting og masse historie i veggene. Vi falt for miljøet og den lune stemningen og vil at historien skal leve videre.

– Hovedhuset er fra 50-tallet. Vi ville beholde den gode atmosfæren som allerede var i huset, men har gjort litt om på rommene. TV stuen er i dag der hvor kjøkken var før, finstuen gjorde vi om til kjøkken hvor vi kan se innkjørsel og hvem som kommer, mens to soverom ble til to bad. Ingen rom er malt hvite, vi valgte naturfarger for å skape en myk og behagelig atmosfære. Vi er en stor familie, det romslige kjøkkenet med åpen spisestue er supert når familien er samlet eller venner er på besøk.
Et vindu i kjøkkengulvet viser vinkjelleren som stadig fylles opp og som skal brukes til kommende arrangementer. Fremtiden til Træ Gården er ikke spikret, planer er fremdeles på tegnebrettet og veien blir til steg for steg. Håpet er å kunne være et supplement i bygda og komplettere de andre aktørene som driver i bransjen. Det viktigste for familien er å kunne leve det gode liv på, men også av Træ Gården. Så langt stortrives de alle i bygda. Heges yngste datter Clara ble med på flyttelasset og går i dag i 7. klasse på Sand skule. Også hun har funnet sin plass i suldalsamfunnet og bidrar det hun kan i driften.
– Hun har et utrolig godt lag med dyrene, det er et flott syn når hun kommer med 120 sauer diltende etter seg. På mange måter lever vi det idylliske gårdbrukerliv. Kontakten med dyrene og naturen her er bare fantastisk. Men dagene er lange og starter grytidlig. Idet hundene slippes ut om morgenen våkner sauene til liv og begynner brækingen. Det setter grisene på sporet som straks begynner å hyle etter mat. Til slutt stemmer angusene i koret. Å ligge frempå kan vi bare glemme, fra da av går det i ett ut dagen.

Andre sakar frå

Glimt av Ryfylke

Velde vekk bylivet

18 år gammal, medan han gjekk på vidaregåande, bygde han sitt eige topp moderne kyllinghus på Runestad med plass til 20 000 kyllingar, eller 140 000 kyllingar per år. 22 år gammal kjøpte han seg leilegheit i Stavanger og byrja jobba som finansrådgjevar for landbrukskundar i Sr-bank.

Padlar på turismebølga

Sesongen i Lysefjorden Kajakkutleie startar etter påske og held som regel fram til midten av september. I 2016 hadde bedrifta siste turen i november. På ein typisk arbeidsdag er Øyvind Stuvik i Lysefjorden Kajakkutleige oppe rundt klokka sju, før han får på seg solkrem og lagar niste. Vanlegvis har dei kundar både på utleige og guida tur.

Matlosen

Cathrine Vierli Selvaag landar i stolen framfor oss. Dagen er framleis ung, men ho har allereie fått sønene i barnehagen og sett to lærevillige ungdommar frå prosjektet Læring i Næring i sving, dei skal lage mat som Ryfylkekokken kan spare på, konservering av frukt og bær frå Ryfylke, som kjem godt med når neste oppdrag står for tur.

NYHENDEBREV

Ryfylkealliansen
Ryfylke Næringshage, Nedre Hauskjeneset 3, 4160 FINNØY
Kontaktpersonar

Tor Øyvind Skeiseid


Prosjektleiar

Telefon: 982 06 333
E-post: tor@ryfylkelivsgnist.no

Svanhild Eggebø Spanne


Prosjektmedarbeidar

Telefon: 907 73 796
E-post: svanhild@ryfylkelivsgnist.no
Ryfylke IKS
Ryfylkevegen 7040, 4130 HJELMELAND
Kontaktpersonar

Geir Ims


Dagleg leiar

Telefon: 913 29 657
E-post: geir.ims@ryfylkeiks.no

Astrid Sørum


Admin

Telefon: 916 75 609
E-post: astrid@ryfylkeiks.no

Ketil Barkved


Regionutviklar

Telefon: 917 66 096
E-post: ketil.barkved@ryfylkeiks.no
Ryfylkefondet
Ryfylkevegen 7040, 4130 HJELMELAND
Kontaktpersonar

Torkel Myklebust


Fondstyrar

Telefon: 414 47 800
E-post: torkel.myklebust@ryvet.no

Pin It on Pinterest

Share This