Ryfylkemat klar for finalen i Det Norske Måltid

feb 1, 2022 | Framside, Lite toppbilde, Nyhende, Ryfylkealliansen

Det Norske Måltid (DNM) leitar kvart år etter det ypparste innan norsk mat og drikke, og har etablert seg som ein av matbransjens viktigaste og mest prestisjefulle prisutdelingar.

Dette året er tre produsentar frå Ryfylke med i finalen.

Helgøyfrukt sine morellar er med i kategorien Årets grøne.

Morellane blir produserte på garden til Gøril og Geirmund Helgøy. Garden ligg på Helgøy i Ryfylke, der dei har dyrka morellar sidan 1911. – Me kjenner på ei stor takksemd fordi våre produkt blir så godt tatt i mot av alle kundar, seier Gøril. Ho gler seg til neste morellsesong når det er fastlandssamband med bru til Helgøy. – Brua vil gjera det enklare for kundane å få tak i dei etterspurde morellane, trur Gøril Helgøy. Gøril og Geirmund tok over fruktgarden i 2011. No dyrkar dei morellar under tak og årleg haustar dei 12 tonn.


Morellar frå Helgøyfrukt. Foto: Det Norske Måltid

Fjellam Frå Ryfylke, foredla av Albert Idsøe

I Ryfylke har bøndene lang og stolt tradisjon med å senda sauene på eit frodig og rikt fjellbeite om sommaren. I alt 29 produsentar står bak Fjellam frå Ryfylke, og har produsert lam med strenge kriterium til kvalitet og opphav. Dette kjøtet har Albert Idsøe foredla, og er finalist med Fjellam frå Ryfylke sitt kaldrøykte pinnekjøtt i kategorien Årets kjøtt foredla. Pinnekjøttet er tørrsalta og kaldrøykt i dei tradisjonsrike lokala til A. Idsøe i Stavanger.


Pinnekjøtt foredla av A. Idsøe. 

Enkel og rein ryfylkeyoghurt

Hilde og Joar Hauge driv garden Ryfylke gardsysteri i Hetlandsbygda på Fister. Garden overtok dei for 14 år sidan, og det nye fjøset og ysteriet stod ferdig i 2020. Her produserer dei både halvfast kvitost og ryfylkeyoghurt. Deira ryfylkeyoghurt naturell er finalist i kategorien Årets meieriprodukt.

– Det er utroleg kjekt at me er i finalen, seier Hilde. Me er veldig ferske i gamet, og set stor pris på at vår «enkle og reine» yoghurt naturell er blant finalistane.


Ryfylkeyoughurt naturell frå Ryfylke gardsysteri. Foto: Det Norske Måltid

Finalen blir sendt direkte på Matkanalen torsdag 3. februar kl 19:30.

Arkiv

Relaterte innlegg

Lagar og reddar liv

Lagar og reddar liv

Dei er unge, ambisiøse og vil redda liv. Møt ungdomane som går på ambulanselinja på Sauda vidaregåande skule. Og det er eit nålauge å koma inn på Rogalands mest populære utdanning. I industriarbeidarbyen Åbøbyen skal dei feira ei heil langhelg, med både spel,...

Teknologihovudstaden Tau

Teknologihovudstaden Tau

Testsenter for dronar og systemhus for elektronikk. Det kan sjå ut som jobbing med dingsar og små detaljar, men er strengt tatt det fremste innan teknologi på kloden. Det er ikkje farleg å bruka store ord når ein er på Tau. I dagens Ryfylkepuls skal me også besøkja...

Sterkt fellesskap i lunsjen

Sterkt fellesskap i lunsjen

Det er varmare i veret, dagane er lysare og snøklokkene står majestetisk på plenen. Men for sauebøndene i Ryfylke er det noko heilt anna som opptar fokuset nå, nemleg lamming. Med håp om at vêren gjorde jobben grundig i fjor, ventar den rastlause bonden på årets...

Pin It on Pinterest

Share This