Ryfylkemat klar for finalen i Det Norske Måltid

feb 1, 2022 | Framside, Lite toppbilde, Nyhende, Ryfylkealliansen

Det Norske Måltid (DNM) leitar kvart år etter det ypparste innan norsk mat og drikke, og har etablert seg som ein av matbransjens viktigaste og mest prestisjefulle prisutdelingar.

Dette året er tre produsentar frå Ryfylke med i finalen.

Helgøyfrukt sine morellar er med i kategorien Årets grøne.

Morellane blir produserte på garden til Gøril og Geirmund Helgøy. Garden ligg på Helgøy i Ryfylke, der dei har dyrka morellar sidan 1911. – Me kjenner på ei stor takksemd fordi våre produkt blir så godt tatt i mot av alle kundar, seier Gøril. Ho gler seg til neste morellsesong når det er fastlandssamband med bru til Helgøy. – Brua vil gjera det enklare for kundane å få tak i dei etterspurde morellane, trur Gøril Helgøy. Gøril og Geirmund tok over fruktgarden i 2011. No dyrkar dei morellar under tak og årleg haustar dei 12 tonn.


Morellar frå Helgøyfrukt. Foto: Det Norske Måltid

Fjellam Frå Ryfylke, foredla av Albert Idsøe

I Ryfylke har bøndene lang og stolt tradisjon med å senda sauene på eit frodig og rikt fjellbeite om sommaren. I alt 29 produsentar står bak Fjellam frå Ryfylke, og har produsert lam med strenge kriterium til kvalitet og opphav. Dette kjøtet har Albert Idsøe foredla, og er finalist med Fjellam frå Ryfylke sitt kaldrøykte pinnekjøtt i kategorien Årets kjøtt foredla. Pinnekjøttet er tørrsalta og kaldrøykt i dei tradisjonsrike lokala til A. Idsøe i Stavanger.


Pinnekjøtt foredla av A. Idsøe. 

Enkel og rein ryfylkeyoghurt

Hilde og Joar Hauge driv garden Ryfylke gardsysteri i Hetlandsbygda på Fister. Garden overtok dei for 14 år sidan, og det nye fjøset og ysteriet stod ferdig i 2020. Her produserer dei både halvfast kvitost og ryfylkeyoghurt. Deira ryfylkeyoghurt naturell er finalist i kategorien Årets meieriprodukt.

– Det er utroleg kjekt at me er i finalen, seier Hilde. Me er veldig ferske i gamet, og set stor pris på at vår «enkle og reine» yoghurt naturell er blant finalistane.


Ryfylkeyoughurt naturell frå Ryfylke gardsysteri. Foto: Det Norske Måltid

Finalen blir sendt direkte på Matkanalen torsdag 3. februar kl 19:30.

Arkiv

Relaterte innlegg

– Me vil bli fleire og yngre!

– Me vil bli fleire og yngre!

Ja, det er overskrifta når me inviterer til den årlege storsamlinga Arena Ryfylke onsdag 9. november. Denne gongen på Jelsa i Suldal kommune. Fokus er på nærings- og bustadattraktivitet i Ryfylke, og programmet er både omfattande, variert, spennande og artig. Det er...

Kraftfullt og lite

Kraftfullt og lite

Det er ei turistbygd. Ja, ingen tvil om det. Ni innbyggjarar, majestetiske fjell og kraftproduksjon i verdsklasse. Når Ryfylkepuls gjestar Lysebotn skal me langt inn i fjellet og under havnivået. Me tar også turen til den nyaste skeinebrettbanen i Ryfylke, som ligg...

Mektig og jordnært

Mektig og jordnært

Me kan bruka mange fagre ord om Lysefjorden. Majestetisk, mektig, eventyrleg, storslått og meir av det slaget. Det er litt kult då, at fleire av dei mest spektakulære attraksjonane i verda, ligg nettopp i Ryfylke. Men, kva pulserande skattar skjuler seg frå ytst i...

Pin It on Pinterest

Share This